Favázas házépítés: Természetes és karbonsemleges otthonok


Szeretne árajánlatot kapni az Otthontervek oldalon? 
Regisztráljon (REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA LEHETSÉGES)és bármelyik terv árajánlatát ingyenesen biztosítjuk Önnek!
Cégünk BISNODE "GOLD AAA" kategóriás cégminősítéssel, ISO minőségbiztosítási rendszerben gyártja és építi a családi házait.

A faszerkezetes készházakat gyakran emlegetik könnyűszerkezetes háznak, pedig ezen a szerkezet nem is könnyebbek, mint egy modern falazóblokkos tégla-kerámia szerkezetű épület.

 

Az egész rétegrend favázas, beleértve a hőszigeteléseket is, így nincs benne fólia és polisztirol sem!

A házépítés során sokan keresnek olyan megoldásokat, amelyek nemcsak praktikusak és esztétikusak, hanem környezetbarátok is. A favázas házépítés egyre népszerűbbé válik, mivel számos előnnyel jár a modern építkezések terén. Ebben a posztban bemutatjuk a favázas házak előnyeit, a karbonsemlegességet és a természetes alapanyagok, különösen a hőszigetelések jelentőségét.

De nézzük először mi is az a beteg épület szindróma?

A beteg épület szindróma (Sick Building Syndrome - SBS) épületbiológiai szempontból olyan jelenség, amely akkor fordul elő, amikor egy épületben tartózkodó személyek egészségügyi tüneteket tapasztalnak, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az épületben való tartózkodáshoz, de nincs egyértelműen azonosítható betegség vagy ok. Az SBS jellemzően akkor jelentkezik, ha az épület belső környezeti tényezői, mint például a levegőminőség, a hőmérséklet, a páratartalom és a szellőzés, nem megfelelőek.

Az SBS fő okai közé tartoznak a következők:

 1. Rossz szellőzés: Az elégtelen szellőzés miatt a friss levegő beáramlása és a szennyezett levegő elvezetése nem megfelelő, ami a káros anyagok felhalmozódásához vezethet.
 2. Kémiai szennyeződések: Az építőanyagokból, bútorokból és tisztítószerekből kibocsátott illékony szerves vegyületek (VOC) irritálhatják a légutakat és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak.
 3. Biológiai szennyeződések: Penész, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok jelenléte, amelyek nedvesség és rossz szellőzés következtében szaporodnak.
 4. Nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom: A nem megfelelően szabályozott belső környezet diszkomfortérzetet és egészségügyi problémákat okozhat.
 5. Elektromos szennyeződések: Az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzás szintén hozzájárulhat az SBS kialakulásához.

  Az épületbiológusok, mint például Bíró Péter, hangsúlyozzák, hogy a modern építőanyagok és technológiák használata gyakran növeli a káros anyagok jelenlétét az épületekben. Például egy kölni kutatás során kimutatták, hogy a mesterséges építőanyagokból készült gyermekszobákban az egészségügyi határérték 15-szörösét is elérhetik az illékony vegyületek koncentrációi​ (Készház Portál)​.
  A beteg épület szindróma problémájára megoldást jelenthet a természetes építőanyagok használata, mint például a vályog, kender, szalma és fa. Ezek az anyagok nem bocsátanak ki káros vegyi anyagokat, hozzájárulnak a jobb beltéri levegőminőséghez, és csökkentik a penészedés veszélyét​ (Készház Portál)​.

Mi az a Favázas Házépítés?

A favázas házak építése során az épület szerkezete fából készül. A falakat, tetőket és padlókat fa gerendák és oszlopok alkotják, amelyek könnyűek, mégis rendkívül erősek. Ez a módszer évszázadok óta bevált, és napjainkban újra reneszánszát éli a modern technológiák és a fenntarthatósági törekvések révén.

A Favázas Házak Előnyei

 1. Gyors Építkezés: A favázas házak építése gyorsabb lehet, mint a hagyományos téglából vagy betonból készült épületeké. Az előre gyártott faelemek gyorsan összeállíthatók a helyszínen.
 2. Költséghatékonyság: A fa könnyen hozzáférhető és viszonylag olcsó építőanyag, ami csökkentheti az építési költségeket.
 3. Környezetbarát: A fa természetes és megújuló erőforrás, amely hozzájárul a fenntartható építkezéshez. A favázas házak építése kevesebb energiát igényel, mint más építési módszerek.
 4. Kiváló Hőszigetelés: A fa természetes hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami energiatakarékosabbá teszi az épületet. Emellett a farost szigetelés tovább javítja a ház hőszigetelését, csökkentve a fűtési és hűtési költségeket.
 5. Üzemi Előregyártás és Panelizálás: Az üzemi előregyártás során a fa elemeket gyárban készítik elő, így a helyszíni építkezés gyorsabb és pontosabb. A panelizálás technológiájával előre gyártott falpaneleket szerelnek össze, ami tovább csökkenti az építési időt.
 6. Modulházak Építése: A favázas szerkezetek lehetővé teszik a modulházak építését is, ahol az egyes modulokat előre gyártják, majd a helyszínen összeszerelik. Ez a módszer még gyorsabb és hatékonyabb építkezést tesz lehetővé.

Karbonsemlegesség és természetes alapanyagok

A favázas házak építése karbonsemleges lehet, mivel a fa növekedése során szén-dioxidot köt meg a légkörből. Ezáltal a favázas házak hozzájárulhatnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez. A természetes alapanyagok használata, mint például a farost szigetelés, további előnyökkel jár:

 • Egészségesebb Életkörnyezet: A természetes anyagok nem bocsátanak ki káros vegyi anyagokat, így mentesek a beteg épület szindrómától.
 • Jobb Légminőség: A farost szigetelés kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik, ami segít megőrizni a beltéri levegő minőségét.

KP Sales House Kft: Élenjár a bio házak építésében

A KP Sales House Kft kiemelkedő szerepet játszik a bio rétegrendű házak építésében. Ezek a házak nemcsak fenntarthatóak, hanem egészségesek is, mivel mentesek a beteg épület szindrómától. A vállalat a legmodernebb technológiákat és természetes alapanyagokat használja, hogy a lehető legjobb minőségű otthonokat kínálja ügyfeleinek. A felhasznált alapanyagok: farost és kender és a kenderből készített kendermészbeton.

Összefoglalás

A favázas házépítés ideális választás mindazok számára, akik környezetbarát és egészséges otthont szeretnének. A természetes alapanyagok és a karbonsemlegesség jelentős előnyöket kínálnak, mind a környezet, mind a lakók számára. Az üzemi előregyártás és a panelizálás technológiája gyorsabb és hatékonyabb építkezést tesz lehetővé, míg a modulházak új lehetőségeket nyitnak az építkezések terén. A Kp Sales House Kft innovatív megközelítése és elkötelezettsége a fenntarthatóság iránt garanciát jelent arra, hogy bio rétegrendeű házaik hosszú távon is kényelmes és egészséges otthont biztosítanak.

További információkért és részletekért látogasson el a KP Sales House Kft. weboldalára!

Reméljük, hogy ez a poszt segített felkelteni az érdeklődést a favázas házépítéssel kapcsolatban és azok előnyeit, valamint a természetes alapanyagok fontosságát.

Ha kérdése van, vagy további információra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

Oszd meg!
fb-share-icon

Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el

Tags:

Categories: családi ház építés faház építés