Kedvezményes lakás áfa 2019 után


Szeretne árajánlatot kapni az Otthontervek oldalon? 
Regisztráljon (REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA LEHETSÉGES)és bármelyik terv árajánlatát ingyenesen biztosítjuk Önnek!
Cégünk BISNODE "GOLD AAA" kategóriás cégminősítéssel, ISO minőségbiztosítási rendszerben gyártja és építi a családi házait.

A kedvezményes lakás áfa a 2015. évi CCXII. törvény megjelenésével látott napvilágot és az új építésű ingatlanokkal összefüggő általános forgalmi adót 27%-ról 5%-ra mérsékelte. A törvény azonban világosan fogalmaz: a kedvezmény csak a 2019. december 31-ig érvényesíthető. 

Ennek ellenére sok piaci szereplő reménykedett abban, hogy a kedvezmény a 2019-et követő időszakban is érvényesítő marad.

Ezeknek a reményeknek Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozatai vetetettek véget, aki következetesen képviselte a kormány azon álláspontját, amely szerint nincs akarat a kedvezményes lakás áfa hatályának meghosszabbítására.

Kedvezményes lakás áfa

Mi várható az átmeneti időszakban?

Az átmeneti időszak a 2019. december 31-e előtt megkezdett, de csak 2020. január 01-ét követően befejezett építkezéseket foglalja magába. Ebben az időtartamban az alábbiakkal kell tisztában lennünk:

- a 2019. december 31-ig megfizetésre kerülő vételárrészleteket még 5%-os áfa terheli;
- a 2020. január 01-től megfizetésre kerülő vételárrészleteket már 27%-os áfa terheli.

Az így megjelenő kiskapu lehetőséget biztosít arra, hogy az - egyébként is fejnehéz - új családi ház építésével összefüggő vállalkozási szerződésekben foglalt összeget az építtető nagy mértékben, vagy teljes egészében előre megfizesse. Ezzel a megoldással elkerülhetővé válik a 27%-os áfa megfizetése, de a mérleg másik nyelvén számottevő kockázat jelenik meg.

Kinek jelentett segítséget a kedvezményes lakás áfa?

Számos szakember nyilatkozta azt, hogy a kivitelezők “lenyelték” a kedvezményt. Az igaz, hogy közvetlenül az áfa csökkentést követően generálkivitelezéssel összefüggő költségek 22%-kal csökkentek, de ez nem érvényesült az új építésű családi ház projektekben. Sőt, az egyre növekvő kereslet és a munkaerőhiány együttes hatására a lakásárak napjainkban is tartó meredek emelkedésbe kezdtek. Ennek ellenére mégis azt mondhatjuk, hogy a kedvezményes lakás áfa eszközével a kormány sikeresen odázta el az ingatlanpiaci drágulást, és felpörgette az eseményeket.

Mi várható 2020. január 1-ét követően?

Három nagyon fontos tényező fogja befolyásolni a következő 3 évben az új lakások árait:

(1) A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a 27%-os lakás áfa visszavezetése már önmagában csökkenést fog eredményezni a keresletben.
(2) Emellett kevesebb szó esik arról, hogy 2021-től kezdve - az épületenergetikai előírások változásával - sokkal szigorúbb feltételeknek kell eleget tennie egy új építésű családi háznak. Utóbbi nagyban megdrágíthatja az akkor már egyébként is 27%-os lakásáfával terhelt generálkivitelezési költségeket.
(3) Szintén kérdéses a kormány monetáris politikája, mivel a jegybanki alapkamatot már csak mesterséges eszközökkel tudja az MNB 0,9%-on tartani. Az alapkamat várható emelésével együtt növekedni fognak a már kihelyezett és nem fixált forint alapú hitelek törlesztőrészletei. A törlesztőrészletek emelkedésével pedig könnyen visszaeshet a jelenleg tapasztalható hitelvállalási kedv, ami további gátja lesz az alapvetően hitelekből építkező magyar ingatlanpiaci növekedésnek.

A fentiek alapján a lakáspiacot jellemző kereslet csökkenését először a jegybanki alapkamat fogja előre jelezni, de az első igazi pofont a lakásáfa emelése fogja bevinni. Végül egy csúnya mélyütéssel a szigorodó épületenergetikai előírások vihetik a földre az új építésű ingatlanok piacát 2021-et követően. 

Oszd meg!
fb-share-icon

Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el

Categories: Hír