Készházak - előnyök és hátrányok

Szeretnél friss és részletes árajánlatot és műszaki tartalmakat kapni az Otthontervek oldalon? Regisztrálj (IDE KATTINTVA ) és bármelyik terv árajánlatát ingyenesen biztosítjuk elküldjük! Cégünk D&B "GOLD AAA" kategóriás cégminősítéssel és MAKÉSZ védjeggyel rendelkezik. 

A készházak fogalom szinten csak néhány évtizede váltak igazán ismertté Magyarországon. Azt mindenki tudni véli róla, hogy olcsóbb, mint egy téglaház, de a valódi előnyökről és hátrányokról már kevesebb elképzelésünk van. Ezekről a kérdésekről fogjuk most fellebbenteni a fátylat.

Készházak - miről is van szó?

Rengeteg fogalom kering a témakör kapcsán az interneten és szájhagyomány útján egyaránt. Ezért sokan tévesen azt gondolják, hogy például egy rönkház egyben készház, vagy éppen könnyűszerkezetes ház. Ezzel szemben az igazság az, hogy a készház egy helyszínen szerelt, fa és acélvázzal rendelkező épület. Ebben a rövid meghatározásban minden egyes szónak, szókapcsolatnak megvan a pontos helye és szerepe. Amit ezen a ponton ki kell emelni, hogy “helyszínen szerelt”, mivel ebben kódolva szerepel a technológia legnagyobb előnye: az idő.

Egy készház rendkívül gyorsan felépül.

Ez a technológiai eljárás azt jelenti, hogy lényegében saroktól-sarokig előre legyártják a falakat és a válaszfalakat is. A következő ütemben elkészül a födém-, és a tetőszerkezet, majd mindezeket együtt az építkezés helyszínén készre szerelik. Aki látta már közelről egy téglaház felépítését tudja, hogy a szerkezetkész állapot elérése milyen hosszadalmas munka eredménye. A készház-technológia lényegében ennek a hagyományos eljárásnak a méregfogát húzta ki. Ráadásul a végeredmény, vagyis az elkészült családi ház látványra megkülönböztethetetlen lesz egy téglaháztól. Fontos megjegyezni, hogy az üzemi gyártás ellenére is teljes mértékben az ügyfelek igényeire szabható a házterv. Arról is érdemes röviden néhány szót említeni, hogy ez az egyik legkörnyezetkímélőbb módja egy új ház építésének. Ezt annak köszönheti, hogy nagymértékben természetes alapanyagokra (fa, gipsz) támaszkodik.

Készházak - mennyire tartós egy ilyen családi ház?

Tisztában vagyunk fele, hogy ha az ügyfélnek választania kell a tartós-, vagy a környezetkímélő építési mód között, akkor az előbbit fogja választani. Ez különösen abban az esetben igaz, ha mindkét technológiai eljárás közel ugyan annyiba kerül. Emiatt a családi ház tervezett élettartama nagyon fontos szempont a megfelelő technológia kiválasztása során. A laikus megközelítés szerint a tartósság egyenlő a fal anyagválasztásával. Ennek alapján a fa nyilván viszonylag hamar elrohad, de a betonba vetett hit az örök. Ezzel szemben az igazság az, hogy a megfelelően kezelt, és helyesen kiválasztott fa akár 600 évig is szolgálhat. A betonszerkezetbe vetett hit pedig néhány évtized alatt szó szerint és képletesen is elmorzsolódhat. Emiatt minden esetben nagyon fontos a megfelelő technológiai fegyelem betartása.

Készházak előny hátrány

Az elmúlt néhány ezer év alatt emberiség rengeteg tapasztalatot szerzett a fa megmunkálásával és alkalmazásával kapcsolatban. Korunk technológiai eljárásaival vegyítve ez az ősi anyag ma is lehet egy korszerű családi ház alapja. Ennek egyik kulcskérdése a jelenlegi energetikai előírásoknak megfelelő hőszigetelő képesség elérése. Ezt külső és belső eljárások harmonizációjával lehet elérni, így kapnak a falak szálas hőszigetelést és expandált hab borítást is egyben. A fa vázszerkezetet szintén mindkét oldalról és teljes magasságban elő kell készíteni. Ez azt jelenti, hogy olyan vízálló faforgácslemezzel burkolják, amelynek szilárdsága nagy, formaldehidmentes és vízálló. Utolsó lépésként belül tűzálló gipszkarton, kívül pedig még egy réteg hőszigetelő vakolatrendszer kerül fel a falakra. Ez a réteges elrendezés sokakban kelti fel azt a félelmet, hogy rovarok, bogarak és egyéb kártevők fészkelhetik be magukat a falakba. A félelem nem teljesen alaptalan, de a szervzes építőanyagok megfelelő kezelésével megoldható a védelem. Ennek érdekében a hőkezelést, és a szárítást erre a célra kialakított kamrában kell végrehajtani. Végeredményképp kizárt, hogy a lakóházat a kártevők veszélyeztessék a belső párazáró fólia és a rendkívül gondosan kialakított, zárt csomópontok miatt. A szükséges beavatkozásokat már a gyártásnál végrehajtják, ezzel is biztonságba helyezve a családi ház falait.

Készházak - előnyök és hátrányok

Az készházak kapcsán az egyik legfontosabb előny, hogy gyorsan felépíthető. Ez különösen abban az esetben válik hangsúlyos tényezővé, ha valamilyen oknál fogva sürgős az építkezés. Erre nagyon jó példa a lakás áfa emelés, hiszen a jelen sorok írásakor érvényes kedvezmény 2019. december 31-én lejár. Ahogy arra már utaltunk, a gyors építkezést elsősorban a szerelő jellegű munkának köszönhetjük. Ez egyben azt is jelenti, hogy komoly szaktudás és tapasztalat szükséges egy családi ház összeszerelése során. Vagyis, kiemelkedő fontossággal bír a megfelelő kivitelező partnert kiválasztása. Ezen túlmenően a készházak mellett sokszor hangoztatott érv, hogy olcsó. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ez a megállapítás igaz, de a végeredményt nagyon árnyalhatja az igényelt műszaki tartalom és a méret.

Az Otthontervek és a készházak

Az oldalunkon megjelent házterveink készházként is megrendelhetőek a megjelölt generálkivitelező partnereinktől. Ezekkel a generálkivitelezőkkel a megfelelő szondáztatást követően léptünk partnerségre, a saját szakértelmünkön felül ingatlanközvetítők és építészek véleményére is támaszkodtunk. Ezzel minden kedves érdeklődő számára előkészítettük a terepet, hogy a régiójában illetékes legjobb kivitelezővel vegye fel a kapcsolatot.

Oszd meg!
fb-share-icon

Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el

Tags:

Categories: Cikk