Melyik a legjobb műanyag ablak?


Szeretne árajánlatot kapni az Otthontervek oldalon? 
Regisztráljon (REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA LEHETSÉGES)és bármelyik terv árajánlatát ingyenesen biztosítjuk Önnek!
Cégünk BISNODE "GOLD AAA" kategóriás cégminősítéssel, ISO minőségbiztosítási rendszerben gyártja és építi a családi házait.

A címben megfogalmazott “Melyik a legjobb műanyag ablak?” kérdésre nehéz választ adni. Ettől függetlenül a téma talán még soha nem volt annyira aktuális, mint most: tetőzik az építkezési láz, sok ezer családi ház és lakás épül, vagy újul meg. A jelen sorokon kívül a nyílászárókkal kapcsolatos kérdésekre ebben a cikkünkben adtunk választ. 

Melyik a legjobb műanyag ablak? Mi a helyzet a fával?

Még mielőtt érintenénk a műanyag ablak témakörét, érdemes néhány szót ejtenünk a faablakokról. Erre már csak azért is szükség van, mert az építész és a tapasztalt generálkivitelező mellett nem árt, hogy ha maga az építtető is tisztában van néhány alaptézissel. Fontos tudnunk, hogy a műanyag ablakok térhódítása - történelmi léptékekben - éppen, hogy csak elkezdődött.

Néhány évtizeddel ezelőtt, szinte minden ablak és ajtó fából készült, a legtöbb műemlék épületen ma is ezeket láthatjuk felújított állapotban.

Napjainkban sem kizárt korszerű faablakok készítése, de gyártásukhoz technikailag nagyon felkészült épületasztalos-műhelyre van szükség. Ráadásul a tömör fa élő anyagként érzékeny a nedvességre, ezért tartósan kívülről és belülről sem kaphat vizet. Ennek a két tényezőnek köszönhetően szignifikáns eltérés látható a fa, és a műanyag ablakok árazása között. 

Műanyag ablak előnyei és hátrányai a faablakkal szemben
(+) energiahatékony (-) oda kell figyelni a szellőztetésre
(+) költséghatékony
(+) könnyen karbantartható (-) komoly sérülés esetén nehezen javítható
(+) egyszerűen tisztítható
(+) hosszú életúartamú (-) prémium érzés hiánya
(+) széles választékban elérhető

Melyik a legjobb műanyag ablak? Hogyan osztályozzuk ezeket?

A műanyag ablakok profilvastagság és légkamraszám szerint osztályozhatóak.

Profilvastagság

A profilvastagság az a milliméterben (mm) kifejezett méret, amely a homlokzati nyílászáró szerkezetek vastagságát adja meg. Ez minden épület esetében fontos mérőszám, mivel a homlokzaton elhelyezkedő ablaknál lehet, hogy mindössze 60 mm választja el a belső teret a külvilágtól. 

Légkamra

A profilvastagságot légkamrák osztják különböző terekre, amelyek elsősorban a hőszigetelésért, másodsorban a strapabíróságért felelnek.

A műanyag ablak piac széles kínálatát elnézve láthatjuk, hogy bőven válogathatunk profilvastagság és légkamra szám szerint. Minél vastagabb a profil, annál több légkamra kaphat helyet az adott nyílászáróban, így jobb hőszigetelő képesség érhető el. A profilok osztályozása szerint a leggyakoribb előre gyártott méret 60, 70, 80 mm-es, de az egyedi gyártásra is van lehetőség. Korábban a 60 mm-es, 3 légkamrás profil volt a standard, de ma már találkozhatunk 70-80 mm-es, 6-8 légkamrás műanyag ablakkal is. 

Melyik a legjobb műanyag ablak? - hőszigetelő képesség

Az általános vélekedés alapján a hőszigetelő képesség egyetlen mérőszáma a légkamra szám. Ez azonban téves megállapítás, mert a vékony profilvastagsággal rendelkező műanyag ablakokba beleerőszakolt 6-8 kamraszám nem fogja érdemben javítani a hőszigetelő képességet.

Minden profilvastagsághoz tartozik egy ideális kamraszám, amely garantálja az adott mérethez tartozó optimális hőszigetelő képességet és merevséget.

A fenti ökölszabályból kikövetkeztethetjük, hogy az adott profilhoz tartozó ideális légkamraszám növelése csak az acélmerevítések rovására történhet. Ez jobb esetben csak a betörés elleni védelmet csökkenti, de hosszú távon akár stabilitási problémák is felléphetnek. A következő táblázatban összefoglaljuk azokat az irányelveket, amelyeket érdemes szem előtt tartani a legjobb műanyag ablak kiválasztása során. 

Profilvastagság Légkamrák száma Merevítés (acél)
max. 60 mm-ig max. 5 min. 1,5 mm
max. 70 mm-ig max. 6 min. 1,5 mm
max. 80 mm-ig max. 8 min. 1,5 mm

Melyik a legjobb műanyag ablak? - hangszigetelő képesség, betörésvédelem

Egy ablak hangszigetelése olyan kérdés, amelyről sokszor megfeledkeznek a vásárlók. Ez főleg abban az esetben jelent majd kellemetlenséget, ha városias, kifejezetten zajos környezetben kerül beépítésre az adott nyílászáró. Egy ablak sokat adhat hozzá otthonunk hangszigeteléséhez, de ennek ellentétje is igaz. A műanyag ablakok nagyon fontos tulajdonsága, hogy már az alapmodellek is kisebb-nagyobb mértékben zajgátlók, amelyet kialakításuknak köszönhetnek. Ez azt jelenti, hogy az első sorban hőszigetelési célból alkalmazott gumiszigetelések és speciális gázzal töltött, többrétegű üvegfelületek egyben jó hangszigetelők is. A betörés vagy kiesés elleni védelemre feltétlenül ajánlott ragasztott biztonsági üvegezést alkalmazni. Érdemes figyelni arra, hogy a nyílászáró betörés elleni biztonságát a MABISZ-minősítés garantálja.

Mi a helyzet a penésszel?

A műanyag ablakok kedvezőbb hőszigeteléssel, és a faablakoknál jobb záróképességgel rendelkeznek. Ennek a két tényezőnek együttes hatására penészfoltok keletkezhetnek a belső falfelületeken. Ez annak köszönhető, hogy a jó minőségű műanyag ablak megszüntetheti a családi ház természetes szellőzését. A szellőzés hiányában pedig feldúsul a pára és az így kialakult környezetben könnyebben szaporodnak a penészgombák. A pára eltávolítására a legegyszerűbb módszer a reggeli és az esti gyors szellőztetés. Ezek mellett azonban oda kell figyelni az egyéb, párát okozó háztartási tevékenységek – főzés, mosás, mosogatás, fürdés – utáni extra szellőztetésre is. Ma már azonban vannak olyan műanyag ablakok, amelyek pára / résszellőzők beépítésével biztosítják az egészséges páratartalmat.

Oszd meg!
fb-share-icon

Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el

Tags:

Categories: Cikk