Melyik a legjobb műanyag ablak?


Szeretne árajánlatot kapni az Otthontervek oldalon? 
Regisztráljon (REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA LEHETSÉGES)és bármelyik terv árajánlatát ingyenesen biztosítjuk Önnek!
Cégünk "AA" kategóriás cégminősítéssel, ISO minőségbiztosítási rendszerben gyártja és építi a családi házait.

A címben megfogalmazott “Melyik a legjobb műanyag ablak?” kérdésre nehéz választ adni. Ettől függetlenül a téma talán még soha nem volt annyira aktuális, mint most: tetőzik az építkezési láz, sok ezer családi ház és lakás épül, vagy újul meg. A jelen sorokon kívül a nyílászárókkal kapcsolatos kérdésekre ebben a cikkünkben adtunk választ. 

Melyik a legjobb műanyag ablak? Mi a helyzet a fával?

Még mielőtt érintenénk a műanyag ablak témakörét, érdemes néhány szót ejtenünk a faablakokról. Erre már csak azért is szükség van, mert az építész és a tapasztalt generálkivitelező mellett nem árt, hogy ha maga az építtető is tisztában van néhány alaptézissel. Fontos tudnunk, hogy a műanyag ablakok térhódítása - történelmi léptékekben - éppen, hogy csak elkezdődött.

Néhány évtizeddel ezelőtt, szinte minden ablak és ajtó fából készült, a legtöbb műemlék épületen ma is ezeket láthatjuk felújított állapotban.

Napjainkban sem kizárt korszerű faablakok készítése, de gyártásukhoz technikailag nagyon felkészült épületasztalos-műhelyre van szükség. Ráadásul a tömör fa élő anyagként érzékeny a nedvességre, ezért tartósan kívülről és belülről sem kaphat vizet. Ennek a két tényezőnek köszönhetően szignifikáns eltérés látható a fa, és a műanyag ablakok árazása között. 

Műanyag ablak előnyei és hátrányai a faablakkal szemben
(+) energiahatékony (-) oda kell figyelni a szellőztetésre
(+) költséghatékony
(+) könnyen karbantartható (-) komoly sérülés esetén nehezen javítható
(+) egyszerűen tisztítható
(+) hosszú életúartamú (-) prémium érzés hiánya
(+) széles választékban elérhető

Melyik a legjobb műanyag ablak? Hogyan osztályozzuk ezeket?

A műanyag ablakok profilvastagság és légkamraszám szerint osztályozhatóak.

Profilvastagság

A profilvastagság az a milliméterben (mm) kifejezett méret, amely a homlokzati nyílászáró szerkezetek vastagságát adja meg. Ez minden épület esetében fontos mérőszám, mivel a homlokzaton elhelyezkedő ablaknál lehet, hogy mindössze 60 mm választja el a belső teret a külvilágtól. 

Légkamra

A profilvastagságot légkamrák osztják különböző terekre, amelyek elsősorban a hőszigetelésért, másodsorban a strapabíróságért felelnek.

A műanyag ablak piac széles kínálatát elnézve láthatjuk, hogy bőven válogathatunk profilvastagság és légkamra szám szerint. Minél vastagabb a profil, annál több légkamra kaphat helyet az adott nyílászáróban, így jobb hőszigetelő képesség érhető el. A profilok osztályozása szerint a leggyakoribb előre gyártott méret 60, 70, 80 mm-es, de az egyedi gyártásra is van lehetőség. Korábban a 60 mm-es, 3 légkamrás profil volt a standard, de ma már találkozhatunk 70-80 mm-es, 6-8 légkamrás műanyag ablakkal is. 

Melyik a legjobb műanyag ablak? - hőszigetelő képesség

Az általános vélekedés alapján a hőszigetelő képesség egyetlen mérőszáma a légkamra szám. Ez azonban téves megállapítás, mert a vékony profilvastagsággal rendelkező műanyag ablakokba beleerőszakolt 6-8 kamraszám nem fogja érdemben javítani a hőszigetelő képességet.

Minden profilvastagsághoz tartozik egy ideális kamraszám, amely garantálja az adott mérethez tartozó optimális hőszigetelő képességet és merevséget.

A fenti ökölszabályból kikövetkeztethetjük, hogy az adott profilhoz tartozó ideális légkamraszám növelése csak az acélmerevítések rovására történhet. Ez jobb esetben csak a betörés elleni védelmet csökkenti, de hosszú távon akár stabilitási problémák is felléphetnek. A következő táblázatban összefoglaljuk azokat az irányelveket, amelyeket érdemes szem előtt tartani a legjobb műanyag ablak kiválasztása során. 

Profilvastagság Légkamrák száma Merevítés (acél)
max. 60 mm-ig max. 5 min. 1,5 mm
max. 70 mm-ig max. 6 min. 1,5 mm
max. 80 mm-ig max. 8 min. 1,5 mm

Melyik a legjobb műanyag ablak? - hangszigetelő képesség, betörésvédelem

Egy ablak hangszigetelése olyan kérdés, amelyről sokszor megfeledkeznek a vásárlók. Ez főleg abban az esetben jelent majd kellemetlenséget, ha városias, kifejezetten zajos környezetben kerül beépítésre az adott nyílászáró. Egy ablak sokat adhat hozzá otthonunk hangszigeteléséhez, de ennek ellentétje is igaz. A műanyag ablakok nagyon fontos tulajdonsága, hogy már az alapmodellek is kisebb-nagyobb mértékben zajgátlók, amelyet kialakításuknak köszönhetnek. Ez azt jelenti, hogy az első sorban hőszigetelési célból alkalmazott gumiszigetelések és speciális gázzal töltött, többrétegű üvegfelületek egyben jó hangszigetelők is. A betörés vagy kiesés elleni védelemre feltétlenül ajánlott ragasztott biztonsági üvegezést alkalmazni. Érdemes figyelni arra, hogy a nyílászáró betörés elleni biztonságát a MABISZ-minősítés garantálja.

Mi a helyzet a penésszel?

A műanyag ablakok kedvezőbb hőszigeteléssel, és a faablakoknál jobb záróképességgel rendelkeznek. Ennek a két tényezőnek együttes hatására penészfoltok keletkezhetnek a belső falfelületeken. Ez annak köszönhető, hogy a jó minőségű műanyag ablak megszüntetheti a családi ház természetes szellőzését. A szellőzés hiányában pedig feldúsul a pára és az így kialakult környezetben könnyebben szaporodnak a penészgombák. A pára eltávolítására a legegyszerűbb módszer a reggeli és az esti gyors szellőztetés. Ezek mellett azonban oda kell figyelni az egyéb, párát okozó háztartási tevékenységek – főzés, mosás, mosogatás, fürdés – utáni extra szellőztetésre is. Ma már azonban vannak olyan műanyag ablakok, amelyek pára / résszellőzők beépítésével biztosítják az egészséges páratartalmat.Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Tags:

Categories: Cikk