Nyílászáró beépítés kisokos


Szeretne árajánlatot kapni az Otthontervek oldalon? 
Regisztráljon (REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA LEHETSÉGES)és bármelyik terv árajánlatát ingyenesen biztosítjuk Önnek!
Cégünk BISNODE "GOLD AAA" kategóriás cégminősítéssel, ISO minőségbiztosítási rendszerben gyártja és építi a családi házait.

A nyílászáró beépítés, vagyis a megfelelő nyílászáró kiválasztása új és használt ingatlan vásárlása előtt állók számára egyaránt izgalmas kérdés. Figyelembe véve, hogy a legtöbb szakember már elfelejtette, hogy valaha laikusként kezdte az ipart, az Otthontervek alaposan körbejárta a témakört. Akik a "melyik a legjobb műanyag ablak?kérdésre keresik a választ, szintén számos hasznos tudással gazdagodhatnak az alábbi információk segítségével. 

Nyílászáró beépítés – az üvegszerkezetről

Az üvegszerkezeteket hőszigetelési értékkel, statikai méretezéssel, betörésbiztonsági kategóriával és napvédelemmel jellemezhetjük.  Korábban egy-, majd kétrétegű hőszigetelő üvegezést alkalmaztak, de ma az energiatudatos épületek térhódításával egyre gyakoribb a háromrétegű üvegezés. A rétegszámmal azonban még nem definiáltuk pontosan a nyílászáró (pontosabban az üvegezés) hőszigetelési értékét.Nyílászáró beépítés

Nyílászáró beépítés – az üvegszerkezet hőszigetelési értéke

A kétrétegű üvegezésnél az üvegek között 16 mm légrés szükséges. A ’80-as, ’90-es években gyártott ablakok üvegezésének hőszigetelése általában 2,8 W/m2K. Magyarázatként, ha a külső és a belső levegő hőmérséklete között 1 °C különbség van, akkor 1 m2-es üvegfelületen 2,8 W energia távozik. Ez a mennyiség ma már nagyon soknak számít, hiszen a háromrétegű üvegezéssel akár 0,5 W/m2K hőszigetelési érték is elérhető.  

A beépített üvegek védett oldalára szabad szemmel nem látható, úgynevezett Low-E, vagyis alacsony emisszivitású réteget porlasztanak, amely a látható fényt átengedi, de az infravörös sugárzást, vagyis a meleget nagymértékben visszaveri. Így az ablakon távoző hő a felére csökkenthető, tehát Ug = 1,4 W/m2K.

Amennyiben a két üvegréteg közötti levegő speciális hőszigetelő nemesgázzal – például argonnal – dúsítjuk, akkor még tovább javíthatók az értékek (Ug = 1,0 – 0,9 W/m2K), vagyis még kevesebb hő távozik az üvegen keresztül.

Nyílászáró beépítés – az üvegszerkezet és a hőhíd

A légréseket alakító alumínium távtartók páralecsapódást okoznak, mert a jó hővezető képesség mellett egyúttal hőhíd keletkezik. Itt sajnos a Low-E bevonat, de az argongáz hőszigetelő hatása sem használ. A kellemetlen tünetet az utóbbi időben egyre gyakrabban küszöbölik ki rozsdamentes acél, vagy műanyag távtartók alkalmazásával. Ezt a szerkezetet meleg peremes üvegezésnek nevezik.

Nyílászáró beépítés

A lakóépületek nyílászáróiba leggyakrabban 4 mm vastagságú hagyományos floatüveg kerül. A kétrétegű szerkezeteknél ehhez kapcsolódik egy ugyanolyan paraméterű másik 4 mm-es, köztük 16 mm-nyi légréssel. Ez összesen 24 mm vastagságú üvegszerkezetet jelent.

Háromüvegrétegnél mindez 44-48 mm lehet, ráadásul a külső vastagság 6 mm-re történő növelésével a szerkezet hangszigetelése is jelentősen javul.

Nyílászáró beépítés – az üvegszerkezet vastagsága és a szélteher

Az üvegfelület mérete is meghatározza a vastagságát. A régi építésű házak, illetve a lakótelepek 120x150 cm-es ablakaihoz a 4 mm-es üveg talán még megfelelő is lehetne, de napjainkban a modern épületekbe ennél jóval nagyobb üvegfelületeket terveznek, amelyekhez összetettebb rétegrend tartozik. Az emelő-toló ajtóknál az üvegezéseket szükséges statikailag megtervezni. Az alulméretezett üvegnél membránhatás jelentkezik, ami esztétikailag kedvezőtlen a tükröződés mozgása miatt. A túlméretezettnél az alakváltozás minimális, de a nyílászáró összsúlya nagyobb lesz.

A szárnyméretek mellett a homlokzatok bizonyos magasságában lévő nyílászáróinak üvegfelületeire ható szélnyomással is számolni kell. A szélteher természetesen a külső üvegfelületekre hat, ezért elsősorban ezeknek a rétegeknek a vastagságát szükséges statikai méretezéssel meghatározni. A belső üvegrétegeket ugyan nem éri közvetlenül a szélteher, mégsem lehetnek akármilyen vékonyak. A hőmérséklet és a tengerszint feletti magasságkülönbség függvényében a rétegek közötti gáz térfogata nőhet vagy csökkenhet – a beltérből gyakran szinte észrevétlenül -, ami a belső üvegrétegek alakváltozását okozhatja. Az épületeken leggyakrabban kétféle biztonsági üveget találunk: az egyik edzett, a másikat ragasztott biztonsági üvegnek nevezzük.

Nyílászáró beépítés – fa nyílászárók

A hagyományos fa nyílászárók a profilok vastagsága, anyaga, felületkezelése és színe alapján osztályozhatóak. Ezen felül léteznek még alumíniumprofillal kombinált alu-fa elnevezésű változatok. A történelmi korokban a házak ablakai, ajtajai kizárólag fából készültek festett, mázolt kivitelben és a műemlék épületeken ma többnyire felújított állapotban láthatóak. Napjainkban sem kizárt korszerű faablakok beépítése, hiszen szépségük mellett számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Elsősorban kedvező a környezetbarát alapanyag és a stabilitás, de nem mellékes az esztétikai megjelenés sem. Mindezek mellett azt is figyelembe kell venni, hogy könnyen javíthatóak a lakkozott vagy festett felületek. Fa nyílászáró

Azzal azonban számolnunk kell, hogy a tömör fa élő anyagként érzékeny a nedvességre, ezért tartósan kívülről és belülről sem kaphat vizet. A szépsége mellett tehát megfelelő gondoskodást igényel. Csaknem minden fajta nyílászáró készíthető fából, vagyis az ablakon kívül egyedi bejárati, terasz-, emelő-toló ajtó és még a tetőtéri – tetősíkban fekvő – ablakok jelentős hányada is. A gyártásukhoz technikailag nagyon felkészült épületasztalos-műhelyre van szükség. Az elmúlt 10-15 évben a műanyag nyílászárók komoly térhódításának lehetünk tanúi, hiszen – ellentétben a fával – nem érzékenyek a nedvességre. Előnyös a széles profil- és felületválasztéknak köszönhető egyedi megjelenés. A belső acélmerevítővel kedvező a stabilitás, könnyen karbantartható és a fánál olcsóbb. A kezdeti gyermekbetegségek után a napjainkban gyártott műanyag ablakok UV-stabilak és szakmai elvárásoknak megfelelnek.

Nyílászáró beépítés – műanyag nyílászárók

A műanyag nyílászárók profilvastagság és kamraszám szerint osztályozhatóak. Minél vastagabb a profil, annál nagyobb lehet a kamraszám és ezáltal jobb hőszigetelő képesség érhető el. A profilok üreges szerkezetűek és az üregeket nevezi a szaknyelv kamráknak. A profilok osztályozása szerint lehetőség van 60, 70, 80 mm-es, vagy akár 90 mm-es méretben is nyílászárót rendelni. Korábban a 60 mm-es, 3 légkamrás profil volt a standard, de ma már nem ritka a 82-86 mm-es, 6-8 kamrás sem. A kedvező hőszigetelő és a faablakoknál jobb záróképességű műanyag nyílászárók beépítése után penészfoltok keletkezhetnek a belső falfelüteken, hiszen a lakás természetes szellőzése ezáltal gyakorlatilag megszűnik, tehát a rendszeres szellőztetésről külön kell gondoskodni. A pára eltávolítására a legegyszerűbb módszer a reggeli és az esti gyors szellőztetés.

A napi, legtöbb párát okozó háztartási tevékenységek – főzés, mosás, mosogatás, fürdés – után extra szellőztetésre is szükség lehet. Ebben az esetben a párátlanítás esetleges. A másik megoldás a pára- vagy rés – szellőzők beépítése az ablakprofilokba, amelyek a benti nedves levegő érzetére „kinyitnak” és amint helyreáll a kedvező páratartalaom, akkor automatikusan „bezárnak”, de hátrányos is, hogy mindig szellőztetnek, néha akartunk ellenére is. Az automatikusan vezérelhető legkorszerűbb – és természetesen legköltségesebb – páraszabályozás a légtechnikai, azaz a mesterséges szellőztetőrendszer. Az alumínium nyílászárók térnyerésének – a műanyagok térhódítsa mellett – az elmúlt 5-10 év modern építészeti alkotásainál lehetünk tanúi nemcsak az irodaházakban, hanem a korszerűen felszerelt modern lakásokban, illetve klasszikus loft-épületek életre keltésekor is.

Nyílászáró beépítés – alumínium nyílászárók

Alumínium nyílászáróAz alumínium nyílászárók – a műanyaghoz hasonlóan – szintén nem érzékenyek a nedvességre. Az alumíniumváltozatok sajátos formavilága nem állítható elő fából vagy műanyag profilokból, míg a fordítottja elképzelhető. Az osztályozás ebben az esetben is profilvastagság szerinti, vagyis 60-90 mm között 5-10 mm-ként növekvő méretrendű és vastagsággal szintén arányos a hőszigetelő képesség. Az ablakok tokprofiljának a szárnyprofilok általában 8-10 mm-rel vastagabbak, ezért a tervezésnél erre oda kell figyelni. A hőhídmentes alumínium nyílászárók profilja kívül-belül egy-egy alumínium félprofilból, vagy más néven félkamrából áll, és a közöttük levő hőhídmegszakító profil a szakemberek stégnek is nevezik. Minél nagyobb a teljes profil vastagsága, annál hosszabb a hőhídmegszakító profil, vagyis a stég, ami növeli a hőszigetelő képességet. A félprofilok kívül-belül ugyanolyan méretűek maradnak, csak a hőszigetelő sáv, azaz a hőhídmegszakító profil hossza nő az alumíniumprofil vastagságával együtt.

A fejlesztések eredményeképpen a 90-mm-es alumíniumablakok megfelelnek a passzívház nyílászáróira vonatkozó hőszigetelési követelményeknek. Hőhídmentes alumíniumprofilból – megfelelő tervezéssel – szinte bármilyen egyedi nyílászáró és télikert is készülhet. Ahhoz, hogy a házunkhoz a legideálisabb anyagú és profilú nyílászáró készüljön nagyon sok szempontot kell a tervező építésznek figyelembe vennie. A megfelelő profilhoz meg kell találni a hozzátartozó működtetési funkciókat, valamint ellenőrizni kell, hogy megépíthető-e az adott szerkezet és ha igen, a megvalósulás után tartósan használható marad-e a kiválasztott nyílászáró.

Nyílászáró beépítés – a hibrid profilok

A történelmi áttekintés szerint az ablakok, ajtók kezdetben alapvetően fából készültek. Az épületasztalos mesterek műhelygyakorlatának megfelelően egységes megjelenés alakult ki a XIX. század végére. Ezeknek a nyílászáróknak a megmaradt példányait a műemlék épületeken csodálhatjuk meg, jó esetben felújítva.

A hagyományos szerkezetek korszerű változatait klasszikus kialakításúnak nevezzük, amelyek leginkább a régi formavilágot őrizték meg. Az így keletkezett típusoknál a tok, illetve a szárny a külső és a belső oldalon különböző síkban van. A klasszikus dizájn nem csak fa, hanem alumínium és műanyag, valamint hibrid profilok esetén is választható.

A kívül síkban záródó kialakítással a fém nyílászárók új formavilágot hoztak divatban, amit a modern kor a mai napig népszerű építészeti trendjeként emlegetett Bauhaus-stílusú épületeknél alkalmazták először. A kecses forma azáltal jöhet létre, hogy a stabilitást jóval kisebb keresztmetszetű profillal érik el, mint a fa, vagy műanyag szerkezeteknél. Így nem csak esztétikailag előnyösek, hanem nagyobb üvegfelületen jut be a fény a belső terekbe.

Az egyedi profilokra vágyóknak a könnyű gyárthatóságú, és a szabadabb formálású műanyag szerkezetek nyújtanak szinte korlátlan lehetőséget. A választható profilok között egyaránt találni klasszikus, síkban eltolt vagy síkban záródó modern dizájnt, de egyedi lekerekített formát is, esetleg éles sarkokat.

Nyílászáró beépítés – szükség vagy lehetőség a hibrid profil?

A nyílászáró a legfőbb funkciója mellett egyben látványelem is. Tehát fontos a kellő esztétikai összhang az épület stílusa, és a belső kialakítás között, hogy az egységes arculat érvényesüljön, emellett tartós legyen a szerkezet mindkét oldalon. Az egyes típusok taglalása révén érzékelhető, hogy a bőség zavarában nem könnyű eligazodni. Az extravagáns formavilág például nagyon karakteres jelleget ad egy háznak, de nem biztos, hogy hosszú távon divatos marad, és nem válik unalmassá. A hibridprofilokkal teljesíthetők a mindkét oldalra vonatkozó elvárások, főleg a tartósság és a könnyű kezelhetőség.Nyílászáró beépítésKétségtelen tény, hogy a külső környezeti hatásokkal szemben az alumínium a legellenállóbb, azonban nem mindenki szeret a lakásban ridegnek tűnő szerkezetet látni. Ezért lehetőség van a műanyag, vagy fa ablakprofilra rápattintani kívül egy alumínium takaróprofilt – amit aluklipsznek is nevezhetünk –, így belül megmaradhat a fa természetes szépsége.

A műanyag profilok úgyszintén érzékenyek a külső környezeti hatásokra, ezért védelemre szorulnak a mechanikai sérülések, illetve a felmelegedés okozta hőtágulás, és az UV-sugárzás miatt. Ezeknél a típusoknál szintén célravezető az aluklipsz, amely leárnyékolja és UV-védelemben részesíti a profilt. A porszórt aluklipsz a műanyag profilokkal ellentétben tetszőleges színű lehet. Amennyiben védtelen a profil, a fehér szín a legkedvezőbb, de így is nagyobb alakváltozáson mehet át nyáron, mint klipsszel fedetten.

Az aluklipszes ablakokat eleinte az alu-ablakok kiváltására gyártották, napjainkban viszont önálló kategóriát alkotnak az alu-fa ablakokkal együtt. A műanyag ablakok stabilitását a belső merevítés, a hőszigetelését a profil vastagsága és a belső felépítése adja. Erre a célra leggyakrabban acél-, esetleg acél zártszelvényt alkalmaznak, amelyhez kiegészítésül hőszigetelő betétekre van szükség. A hőszigetelési értékek meghatározásánál a profil vastagsága és a belső felépítése fontosabb szerepet tölt be, mint a profilkamrák száma.

Napjainkban a 70 mm-es tokprofilméret a legelterjedtebb, hiszen ez kb. 24-26 mm vastag, kétrétegű és akár 44-46 mm vastagságú, háromrétegű hőszigetelő üvegezés fogadására alkalmas. Ez azt jelenti, hogy a 70 mm vastag profil kétrétegű üvegezését – kisebb költségráfordítással – idővel háromrétegűre cserélni.

Nyílászáró beépítés – a hibrid profilok kombinációja

A hibridprofilok kombinációival az egységes homlokzati látvány megtartása mellett az egyes helyiségekben funkcionális okból szükségszerűen eltérő profil párosítható, például a külső aluhoz belül fa vagy műanyag. A nyílászárók tökéletesítésével fontossá vált a belső terek megfelelő szellőztetése. A kézi megoldás mellett speciális szellőztetőelemek különböző változatai integrálhatók a profilokba. A formai kialakításokra irányuló figyelem jelentősége is megnőtt. Az ipari formatervezés remekeit nemzetközi elismerések, így a Red Dot Design-díj is fémjelzi. 

Nyílászáró beépítés – az emelő-toló ajtókról általánosságban

Az emelő-toló ajtót nyugodtan nevezhetnénk eltolható üvegfalnak, hiszen a szárnyméretek messze meghaladják a hagyományos ajtó méreteit. Az emelőtoló ajtók szárnyai párhuzamos síneken tolhatóak el. A teljes nyílásmérettől függően sokféle variáció létezik. A közlekedésre alkalmas szabad nyílásszélessége a szárnyak osztásától függ. Szükségszerűen keletkeznek fix szárnyak is, amelyek elé vagy mögé tolhatóak a többiek. A legegyszerűbb a kétszárnyas megoldás. Egy hat méter széles nyílás megfelezhető úgy, hogy a háromméteres fix szárny elé ugyanekkora méretű mozgatható szárny tolható, így a teljes nyílás felén lehet közlekedni. Az ilyen szélesség három részre is osztható, vagyis készülhet háromszárnyú, háromsínes szerkezet is, amelynél egy fix és két tolószárny van. A fix elé/mögé tolhatjuk a mozgó szárnyakat és így már a teljes szélesség kétharmada válik szabaddá. Egy 10 méter széles, háromsínes szerkezet akár hatszárnyú is lehet.

Nyílászáró beépítés – az emelő-toló ajtók alapszámításai

A nyílásméretek megfontolása a helyiségek funkciójával függ össze, de az anyagválasztás inkább stílusbeli kérdés, vetemedésmentes fa-, műanyag- és hőhídmentes alumíniumprofil is választható. A körbefutó tok alul a padlóba süllyed és a kilincs elfordításával emelkedik az ajttószárny a kerekekre. A vasalatok teherbírásához kell tervezni a szárnyak szélességét, mert az a súlyt befolyásolja. Ha a maximális súly 250 kg, akkor a szárnyszélesség 3-3,3 méter lehet. Az üvegezés hőtechnikai jelentősége mellett az üvegvastagság és a rétegrend is kihat a szárnyak súlyára.Nyílászáró beépítés, emelő-toló ajtók

A kétrétegű, hőszigetelt üvegezés (ahol két 4 mm-es üveg 16 mm légréteg van) a nagyméretű szárnyaknál már nem elég. A két 6 mm-es üvegek közötti 16 mm-es légréssel a szárny 30 kg/m2súlyú és 8,3 m2felületű. Ezekkel a méretekkel egy 250 kg-os 3x2,7 méteres tolószárny képzelhető el. Amennyiben a jobb hő- és hangszigetelésű, háromrétegű üvegezést választjuk, akkor az eddigi számítás szerint 5,55 m2 tolószárnyat kapunk, ami 2x2,7 méter felületű atószárnyat jelent. Ennél nagyobb üvegfelület faprofilnál csak fix szárnyban lehetséges. A háromrétegűnél 6-14-4-14-6 mm-es üvegezés javasolt. nyílászáró beépítés

Minél nagyobb a felület, annál vastagabb és nehezebb üveg kell. Elsősorban a profilok vastagsága határozza meg az üvegszerkezet méretrendjét, amely viszont a funkcionális igényektől is függ. A betörés vagy kiesés elleni védelemre feltétlenül ajánlott ragasztott biztonsági üvegezést alkalmazni. Érdemes figyelni arra, hogy a nyílászáró betörés elleni biztonságát a MABISZ-minősítés garantálja. A hőszigetelésre vonatkozó törvény szabályozza, hogy a nyílászáró üvegezésének hőátbocsátási tényezője minimum Ug= 1,0 W/m2K legyen, ami még éppen elérhető kétrétegű üvegezéssel. A háromrétegűvel viszont a távozó hőveszteség értékét a felére, 0,7-0,5 W/m2K-re csökkenthetjük és ezért gazdaságossága miatt várhatóan itthon is egyre népszerűbb lesz. A műanyagok két-, illetve háromrétegű üvegezés fogadására is alkalmasak, valamint jobb hőszigetelésűek, mint a fa nyílászárók. A vasalataik nagyteherbírásúak, 400 kg szárnysúlyig is alkalmazhatóak. A leginkább elterjedt 70 mm-es, négykamrás tokprofilba akár 44 mm vastag üvegezés is beépíthető. A 86 mm-es, ötkamrás profilból passzívházba építhető emelő-toló ajtószerkezet is kialakítható. A műanyag ablakprofilok mellett szól a szerkezet könnyű tisztíthatósága, a szinte tetszőlegesen kiválasztható fólia, amellyel különböző fafajták felületi hatását kölcsönözhetjük a profiloknak.

Nyílászáró beépítés – az emelő-toló ajtók kiválasztása

A fém nyílászárók napjaiban a modern lakások szinte elengedhetetlen tartozékaivá váltak. A hőhídmentes, alumínium emelő-toló nyílászárók tulajdonságai sok tekintetben meghaladják a fa, illetve a műanyag nyílászárók tulajdonságait, hiszen az 500 kg-os szárnysúllyal hatalmas eltolható üvegfelületek létesíthetőek. A sarokfelnyíló tolóajtónál két, egymásra merőleges fafelületen úgy tudjuk felnyitni a tolóajtót, hogy a sarkokon nincs profil. Az exkluzivitás a látszó profil nélküli ajtószárnyak megjelenéséhez köthető. Ezt a megoldás profil nélküli vagy strukturális üvegezésű emelő-toló ajtószerkezetnek hívják, ahol az emelő-toló szerkezet görgőit a tokszerkezetbe rejtik, így nincs szükség a széles ajtószárnyprofilokra. Az emelő-toló ajtók 400-500 kg-os szárnyainak mozgatása a még megfelelően kialakított szerkezeteknél is komoly feladat. Nyílászáró beépítés

Bizonyos profilrendszereknél lehetőség van a motoros működtetésre is. Az üvegfelületek napvédelméről is gondoskodni kell, elsősorban azért, mert az egymás elé tolt szárnyak között a kedvezőtlen hőhatás következtében az üvegezés károsodhat. Így komolyabb megfontolást igényel az árnyékolók kiválasztása is. A legszerencsésebb az állítható, külső lamellás árnyékoló, amely védi a szobát a napfénytől, de a kilátást nem gátolja, emellett a fényviszonyokat kedvünk szerint szabályozhatjuk. Az árnyékolószerkezet motorosan is működtethető és beköthető az épületfelügyeleti rendszerbe. Az emelő-toló ajtók tervezése rendkívül összetett feladat. A szárnyméret és a vasalat kiválasztás mellett az üvegezés a legbonyolultabb és nagy szakértelmet kíván.

A cikkben szereplő adatok tájékoztató jellegűek és nem taglalják az összes paramétert.

Oszd meg!
fb-share-icon

Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el

Tags:

Categories: Cikk