Mi az a NOK és mik az előnyei?


Szeretne árajánlatot kapni az Otthontervek oldalon? 
Regisztráljon (REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA LEHETSÉGES)és bármelyik terv árajánlatát ingyenesen biztosítjuk Önnek!
Cégünk BISNODE "GOLD AAA" kategóriás cégminősítéssel, ISO minőségbiztosítási rendszerben gyártja és építi a családi házait.

Ugyan vége a lakástakarékok korának, viszont megmaradt a NOK, más néven nemzeti otthonteremtési közösség. 2018 októberében, előzmények nélkül a parlament 72%-os többséggel elfogadta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését. A Gazdasági bizottság elnöke azzal indokolta az állami támogatás megszüntetését, hogy az LTP-k nem túl hatékonyan működtek, hiszen többnyire nem új lakások, hanem "szaunák és medencék" épültek a termékekben megtakarított összegekből, az LTP-t értékesítők pedig jelentős többletprofitra tettek szert az állami támogatásnak köszönhetően.

A NOK-ról röviden

A NOK legfontosabb előnye, hogy a családok akár banki hitelezés nélkül, egyfajta közösségi formában, akár 4,5 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást vehessenek igénybe újépítésű lakás vagy ház vásárlása esetén.

NOK - nemzeti otthonteremtési közösség

A NOK tagok közösségbe szerveződve 120 vagy 180 hónap időtávon gyűjthetik a befizetéseket maximum havi 83.333 forint erejéig. A belépő tagok a közösség számlájára minden hónapban azonos összeget fizetnek be, mely a teljes futamidő alatt – minden körülmények között – változatlan marad.

Hogyan juthatok hozzá a befizetéseimhez?

Ez a negyedévente megtartandó kiválasztási eseményen dől el, ahol a jogosultságot szerzett tagok 1 éven belül jelölhetik meg a számukra legmegfelelőbb ingatlant. Az állami támogatás az ingatlan adásvételi szerződés megkötését követően kerül lehívásra a Magyar Államkincstártól, és kerül a teljes összegben átutalásra az ingatlan eladójának.

NOK előnyei:

- A lakás-takarékpénztárakhoz hasonlóan itt is befizetésünk 30%-ára igényelhetünk állami támogatást, ami éves szinten 72.000 forint helyett akár 300.000 forint is lehet. Ezt havi 83.333 forint befizetésével tudjuk maximalizálni, ami 15 év alatt pontosan 4.500.000 forintnyi állami támogatást jelent

- A lakás vagy ház vásárlás megoldható önerő és hitelfelvétel nélkül

- A lakástakarék alacsony (1%) betéti kamatával ellentétben, a NOK 3-4% hozamra is képes

- Kombinálható a CSOK-al (Családi Otthonteremtési Kedvezmény)

- Hosszú távon is jól tervezhetővé teszi a lakásvásárlást

- Kamatmentes közösségi finanszírozás

- Nem fordulhat elő, hogy a közösség bármely tagjának nagyobb kötelezettsége keletkezik, mint amennyit a szerződésben vállalt.

NOK hátrányai:

- Kizárólag új lakás vagy ház vásárlásához használható fel

Végszó

A NOK egy nagyon érdekes új finanszírozási forma, amire érdemes odafigyelni. 2018-ban még jelentősen nem befolyásolta az ingatlanpiacot az LTP-nek köszönhetően, viszont a következő években meghatározó szerepe lehet, ha újabb közösségek jönnek létre.

Oszd meg!
fb-share-icon

Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el

Tags:

Categories: Cikk