Épületek várható élettartalma

Szeretnél friss és részletes árajánlatot és műszaki tartalmakat kapni az Otthontervek oldalon? Regisztrálj (IDE KATTINTVA ) és bármelyik terv árajánlatát ingyenesen biztosítjuk elküldjük! Cégünk D&B "GOLD AAA" kategóriás cégminősítéssel és MAKÉSZ védjeggyel rendelkezik. 

Az emberi kéz által alkotott építmények élettartama az idő előrehaladtával csökken, mely következtében azok előbb-utóbb tönkremennek. Feltette már magának azt a kérdést, hogy az épület amiben lakik hány éves? Esetleg azt, hogy meddig lesz még lakható? A várható élettartam egy olyan mérőszám, amely meghatározza az épület lakhatatlanná válásának időpontját amennyiben az átlagos minőségben, átlagos magyarországi időjárási körülmények között, átlagosan karbantartott és javított, illetve rendeltetésszerű használatnak volt kitéve.

Aki nem saját maga építette jelenlegi otthonát, annak érdemes pontosan utánajárni, hogy hány éves az az épület amiben lakik, illetve milyen építési technológiával és anyagokból készült.

panel lakások várható élettartama

Az első panellakásokat a 60-as években adták át, melyek várható élettartama 80-100 év. Ennek fényében sajnos könnyen előfordulhat, hogy 20 év múlva (2040) akár lakhatatlanná is nyilváníthatják ezeket az építményeket. A megoldásokon jelenleg is dolgoznak, viszont nem árt felkészülni a legrosszabbra.

Íme egy lista, mely a gyártók által megadott várható élettartalmat leírja:

Építési technológia Várható élettartam
vert falú építmények 50 – 70 év
vályogtégla falazatú építmények 60 – 80 év
tömörfalú téglaszerkezetű építmények 150 – 200 év
mészhomoktégla szerkezetű építmények 100 év
mésztufa szerkezetű építmények 80 –100 év
terméskő falszerkezetű építmények 100 – 200 év
monolit betonszerkezetű építmények 200 év
beton kőszerkezetű építmények 200 év
falazóblokkos építmények 150 év
házgyári panelszerkezeti építmények (panellakások) 80 – 100 év
acélház szerkezetű építmények 100 – 150 év
monolit vasbetonváz szerkezetű építmények 150 év
öntött beton szerkezetű építmények 80 – 100 év
könnyűszerkezetes építmények 70 – 90 év

 

Fontos kiemelni, hogy a várható élettartam magában foglalja a szükségessé váló dolgok cseréjét vagy javítását. Amennyiben a szükséges javítások, cserék, illetve karbantartások nincsenek elvégezve, valamint az épület rossz minőségű anyagokkal és kivitelezési hibákkal együtt épült, akkor a várható élettartam a fenti táblázathoz képest csökken. A helyzetet tovább rontja a napjainkban tapasztalt és vélhetően a globális felmelegedés számlájára írható szélsőséges időjárás, amely ugyancsak nem kedvez az épületek várható élettartamának.

Oszd meg!
fb-share-icon

Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el

Categories: Cikk