Minden amit a foglalóról tudni kell


Szeretne árajánlatot kapni az Otthontervek oldalon? 
Regisztráljon (REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA LEHETSÉGES)és bármelyik terv árajánlatát ingyenesen biztosítjuk Önnek!
Cégünk BISNODE "GOLD AAA" kategóriás cégminősítéssel, ISO minőségbiztosítási rendszerben gyártja és építi a családi házait.

Ingatlan adás-vétel esetén a szerződésben résztvevő felek a megállapodást írásos formában előleg vagy foglaló átadásával szokták biztosítani addig amíg az adásvételi szerződés el nem készül. A foglalót vagy előleget minden esetben az adásvételi szerződés megkötése előtt, vagy legkésőbb vele egyidejűleg szükséges átadni, mivel a később átadott összeg jogi értelemben már vételárrészletnek minősül.

Az előleg és foglaló között csupán az ügylet meghiúsulása esetén kell különbséget tenni. A Polgári Törvénykönyv szabályai szerint az üzlet meghiúsulása esetén az előleg visszajár a vevőnek mindenféle levonástól mentesen, ezzel szemben a foglalót már elveszti a vevő amennyiben a szerződés a számára felróható okból hiúsult meg. De mi van akkor ha az eladó gondolja meg magát? Sajnos ilyen esetben a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni az eladó amennyiben miatta hiúsult meg a szerződés.

Röviden

Vevő hibája - eladó megtarthatja a foglalót
Eladó hibája - a foglaló kétszeresen köteles visszatéríteni a vevőnek

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy foglalót csak akkor fizessünk ha 100%-ig biztosak vagyunk a vásárlási szándékunkban.

Foglaló fogalma

A szerződés megkötésekor (1) a kötelezettségvállalás jeléül átadott (2) pénzösszeg vagy más dolog (3), akkor ha ez a rendeltetése a szerződésből kétségtelenül kitűnik (4).

A fogalom könnyebb értelmezése érdekében 4 pontba soroltuk, melynek magyarázata a következő:

(1) Foglalót csak a szerződés megkötésekor vagy azzal egyidejűleg lehet fizetni.
(2) Foglalót csak azonnal készpénzben vagy átutalásos formában lehet fizetni, utóbbi csak akkor lehetséges ha a szerződés megkötésének napján az összeg már az eladó számláján van.
(3) Foglalót készpénzen kívül csak úgy lehete fizetni ha annak a bizonyos dolgoknak forgalmi értéke van.
(4) Szerepeljen a szerződésben a “foglaló jogcímén” kifejezés.

Milyen esetekben jár vissza a foglaló?

Fentebb már tettünk arról említést, hogy a teljesítés meghiúsulásáért felelős személy a kapott foglalót elveszti vagy foglaló kétszeresét köteles visszatéríteni, azonban arról még nem beszéltünk milyen esetekben szükséges az eladónak visszatéríteni azt.

(1) Vis maior esetén - előre nem látott kényszerítő körülmény, elháríthatatlan akadály, ami meggátol valamely kötelezettség elvégzésében.
(2) Felek egyike sem tehető felelőssé a szerződés meghiúsulása miatt.
(3) Mindkettő fél egyaránt hibás a szerződés meghiúsulása miatt.

Fontos tény, hogy a foglaló visszatérítése, illetve elvesztése nem mentesíti a feleket a szerződés megszegése alól, kártérítési per indítható. Tegyük fel, az eladó egy 60 millió forintos építési telekért cserébe átvesz foglaló jogcímén 10 millió forintot. A vevő egy építőipari vállalkozó, aki az építési telekre társasházat épít. A foglaló átadása után a vállalkozó megrendeli az építőipari anyagokat, hogy az adás-vételi szerződés megkötése után el tudja kezdeni az építkezést. Egy hónap után az eladó meggondolja magát, nem szeretné eladni a telket és inkább visszafizet 20 millió forintot a vállalkozónak mint a foglaló kétszerese. Ezzel a vállalkozónak lesz 10 millió forint nyeresége, igen ámde az építőipari anyagok megrendelése miatt ezzel együtt lesz 15 millió forint vesztesége is, összesen pedig az ügyleten 5 millió forintot bukott. Ennek értelmében teljesen jogosan követelhet még 5 millió forintnyi kártérítést a vevő az eladótól.

Foglaló mértéke

A foglaló összegének nincs alsó határa, felső határt tekintve viszont a bíróság 20%-ban maximalizálta. Lehet magasabb is, viszont a túlzott mértékű foglalót a bíróság csökkentheti. Mikor van ennek jelentősége? Tegyük fel, foglaló jogcímén a vevő kifizet egy 50 millió forintos házra 15 millió forint foglalót (30%) készpénzben, egy összegben az eladónak. A vevő a maradék 35 millió forintot banki hitelből szeretné fedezni, viszont pár hónap után kiderül, hogy a vevő nem hitelképes. Az eladó megtarthatná a 15 millió forint foglalót, viszont a vevő megtámadhatja a szerződést és ilyenkor a bíróság a túlzott értékű foglaló miatt kötelezni fogja a 20% feletti foglaló (esetünkben 10% - 5 millió forint) összegének visszatérítése a vevő részére. Ugyanez fordítva is igaz! Ha esetünkben az eladó meggondolta volna magát, akkor 30 millió forint helyett csak 20 millió forint kell visszafizetnie a vevőnek, illetve vissza kell adni a fennmaradó +5 millió forintot is.

Oszd meg!
fb-share-icon

Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el

Categories: Cikk