Minden amit a foglalóról tudni kell


Szeretne árajánlatot kapni az Otthontervek oldalon? 
Regisztráljon (REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA LEHETSÉGES)és bármelyik terv árajánlatát ingyenesen biztosítjuk Önnek!
Cégünk "AA" kategóriás cégminősítéssel, ISO minőségbiztosítási rendszerben gyártja és építi a családi házait.

Ingatlan adás-vétel esetén a szerződésben résztvevő felek a megállapodást írásos formában előleg vagy foglaló átadásával szokták biztosítani addig amíg az adásvételi szerződés el nem készül. A foglalót vagy előleget minden esetben az adásvételi szerződés megkötése előtt, vagy legkésőbb vele egyidejűleg szükséges átadni, mivel a később átadott összeg jogi értelemben már vételárrészletnek minősül.

Az előleg és foglaló között csupán az ügylet meghiúsulása esetén kell különbséget tenni. A Polgári Törvénykönyv szabályai szerint az üzlet meghiúsulása esetén az előleg visszajár a vevőnek mindenféle levonástól mentesen, ezzel szemben a foglalót már elveszti a vevő amennyiben a szerződés a számára felróható okból hiúsult meg. De mi van akkor ha az eladó gondolja meg magát? Sajnos ilyen esetben a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni az eladó amennyiben miatta hiúsult meg a szerződés.

Röviden

Vevő hibája - eladó megtarthatja a foglalót
Eladó hibája - a foglaló kétszeresen köteles visszatéríteni a vevőnek

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy foglalót csak akkor fizessünk ha 100%-ig biztosak vagyunk a vásárlási szándékunkban.

Foglaló fogalma

A szerződés megkötésekor (1) a kötelezettségvállalás jeléül átadott (2) pénzösszeg vagy más dolog (3), akkor ha ez a rendeltetése a szerződésből kétségtelenül kitűnik (4).

A fogalom könnyebb értelmezése érdekében 4 pontba soroltuk, melynek magyarázata a következő:

(1) Foglalót csak a szerződés megkötésekor vagy azzal egyidejűleg lehet fizetni.
(2) Foglalót csak azonnal készpénzben vagy átutalásos formában lehet fizetni, utóbbi csak akkor lehetséges ha a szerződés megkötésének napján az összeg már az eladó számláján van.
(3) Foglalót készpénzen kívül csak úgy lehete fizetni ha annak a bizonyos dolgoknak forgalmi értéke van.
(4) Szerepeljen a szerződésben a “foglaló jogcímén” kifejezés.

Milyen esetekben jár vissza a foglaló?

Fentebb már tettünk arról említést, hogy a teljesítés meghiúsulásáért felelős személy a kapott foglalót elveszti vagy foglaló kétszeresét köteles visszatéríteni, azonban arról még nem beszéltünk milyen esetekben szükséges az eladónak visszatéríteni azt.

(1) Vis maior esetén - előre nem látott kényszerítő körülmény, elháríthatatlan akadály, ami meggátol valamely kötelezettség elvégzésében.
(2) Felek egyike sem tehető felelőssé a szerződés meghiúsulása miatt.
(3) Mindkettő fél egyaránt hibás a szerződés meghiúsulása miatt.

Fontos tény, hogy a foglaló visszatérítése, illetve elvesztése nem mentesíti a feleket a szerződés megszegése alól, kártérítési per indítható. Tegyük fel, az eladó egy 60 millió forintos építési telekért cserébe átvesz foglaló jogcímén 10 millió forintot. A vevő egy építőipari vállalkozó, aki az építési telekre társasházat épít. A foglaló átadása után a vállalkozó megrendeli az építőipari anyagokat, hogy az adás-vételi szerződés megkötése után el tudja kezdeni az építkezést. Egy hónap után az eladó meggondolja magát, nem szeretné eladni a telket és inkább visszafizet 20 millió forintot a vállalkozónak mint a foglaló kétszerese. Ezzel a vállalkozónak lesz 10 millió forint nyeresége, igen ámde az építőipari anyagok megrendelése miatt ezzel együtt lesz 15 millió forint vesztesége is, összesen pedig az ügyleten 5 millió forintot bukott. Ennek értelmében teljesen jogosan követelhet még 5 millió forintnyi kártérítést a vevő az eladótól.

Foglaló mértéke

A foglaló összegének nincs alsó határa, felső határt tekintve viszont a bíróság 20%-ban maximalizálta. Lehet magasabb is, viszont a túlzott mértékű foglalót a bíróság csökkentheti. Mikor van ennek jelentősége? Tegyük fel, foglaló jogcímén a vevő kifizet egy 50 millió forintos házra 15 millió forint foglalót (30%) készpénzben, egy összegben az eladónak. A vevő a maradék 35 millió forintot banki hitelből szeretné fedezni, viszont pár hónap után kiderül, hogy a vevő nem hitelképes. Az eladó megtarthatná a 15 millió forint foglalót, viszont a vevő megtámadhatja a szerződést és ilyenkor a bíróság a túlzott értékű foglaló miatt kötelezni fogja a 20% feletti foglaló (esetünkben 10% - 5 millió forint) összegének visszatérítése a vevő részére. Ugyanez fordítva is igaz! Ha esetünkben az eladó meggondolta volna magát, akkor 30 millió forint helyett csak 20 millió forint kell visszafizetnie a vevőnek, illetve vissza kell adni a fennmaradó +5 millió forintot is.Kp Sales House Kft Ügyfélreferenseit keresse ha kérdése van:

 

Categories: Cikk